
Czerwone wino pomoże w walce z cukrzycą?
22 listopada 2010, 11:51Czerwone wino stanowi bogate źródło substancji przeciwcukrzycowych. Czy jednak naprawdę możemy z nich skorzystać?

Pomocny borsuk archeolog
16 sierpnia 2013, 11:42Dzięki borsukowi, który w odpowiednim miejscu wykopał swoją norę, natrafiono m.in. na pochówki 2 słowiańskich wodzów. Do przypadkowego, ale istotnego odkrycia doszło na farmie w Stolpe w Brandenburgii.

Opisano nowy gatunek kopalnego rekina
5 października 2016, 11:47W oparciu o 4,5-cm skamieniałe zęby, które znaleziono w Kalifornii, Karolinie Północnej, Peru i Japonii, opisano nowy gatunek kopalnego rekina - Megalolamna paradoxodon.

Niebezpieczne balony
11 czerwca 2008, 09:42Biolodzy morscy z Marine Conservation Society (MCS) protestują przeciwko masowemu wypuszczaniu balonów w powietrze. Ostatnio zwyczaj ten stał się popularny. W ten sposób upamiętniano zmarłych, osoby zaginione oraz akcje charytatywne. Naukowcy wskazują na zagrożenia, jakie stwarza to dla zwierząt, które zjadają pęknięte baloniki.

Pora dnia wpływa na podatność na zakażenie
16 sierpnia 2016, 11:22Jesteśmy bardziej podatni na zakażenia o określonych porach dnia, bo nasz zegar biologiczny wpływa na zdolność wirusów do replikacji i rozprzestrzeniania między komórkami.

W 2019 r. przeszczepiono w Polsce 1482 narządy
28 stycznia 2020, 12:30W 2019 r. w Polsce przeszczepiono 1482 narządy – poinformowała w poniedziałek w Zabrzu dr Anna Pszenny z Poltransplantu. Od 1966 r., kiedy w Polsce przeprowadzono pierwszy przeszczep nerki, do końca ub.r. - przeszczepiono w sumie 34 872 narządy.

Ze słabego nastolatka staje się superdrapieżnikiem
2 grudnia 2010, 13:01Szczęki młodych, w przeliczeniu na ludzki wiek nastoletnich, żarłaczy białych (Carcharodon carcharias) mogą być za słabe, aby schwytać i zabić duże ssaki morskie.
Gwizdek ratujący życie
29 sierpnia 2013, 06:43Park On-hee, Kim Myeoung-soo i Jang Young-seo z Kyung Hee University zaprojektowali gwizdek dla ofiar katastrof. Ma on postać plastikowej kulki ze świecącą w ciemności na zielono gumową wstawką.

Wyjaśniono, czemu schłodzone pomidory tracą smak
18 października 2016, 11:31Pogorszenie smaku pomidorów po schłodzeniu to skutek zmian w zakresie syntezy lotnych związków i przejściowych zmian metylacji DNA.

Wilczy zespół
20 czerwca 2008, 17:47Hasło "tańczący (i śpiewający z wilkami)" przestanie się już wkrótce kojarzyć tylko i wyłącznie z filmem z Kevinem Costnerem w roli głównej. A wszystko za sprawą chińskiego zoo, które utworzyło zespół śpiewających wilków. W przyszłości mają się one nauczyć również tańca.